Rabu, 20 Mei 2009

Satu Malaysia keliru pasal Satu Malaysia

Satu Malaysia kena faham!
Tapi lepas lebih kurang 2 bulan Satu Malaysia masih keliru dengan Satu Malaysia... err??? Faham tak?

Maksudnya masih ramai masyarakat malaysia kite ni, bukan saja orang UMNO, BN, Kerajaan dan pembangkang yang keliru tentang apa yang DS Najib laungkan ni.

Untuk itu saya tengah siapkan sikit kajian peribadi saya yang tak seberapa untuk saya kongsi dengan sesiapa sahaja. Mungkin bila dah siap esok atau lusa saya akan taruk kat posting baru.

Ramai tak perasan DS Najib dah lama bagi hint pasal 1Malaysia ni, pada sesiape yang boleh ingat ucapan perasmian Wanita, Pemuda & Pu3 Malaysia kat PWTC masa 2005 dulu yang tajuk dia `Menjana Melayu Glokal'. Lokal menjadi Global; itulah cabaran yang Malaysia akan hadap mula tahun depan dengan liberalisasi kewangan dunia, dasar langit terbuka dan memacam la lagik.

Tapi secara ringkas tentang Satu Malaysia ikut kefahaman saya adalah seperti berikut:
1. Persediaan Malaysia menghadapi Liberalisasi Global.
2. Persediaan menghadapai Liberalisasi lokal dari segenap sudut.
3. Utk pastikan perpaduan masyarakat majmuk yang berkekalan.
4. Untuk mewujudkan ruang kajian memperkukuh survival Agama Islam dan Kaum Melayu.
5. Gagasan ini mendokong Wawasan Pemimpin-pemimpin terdahulu.
6. Satu Malaysia adalah satu penjenamaan semula seperti yang pernah Allayarham Tun Abdul Razak lakukan terhadap Parti Perikatan dahulu.

Ini lebih kurang dan secara ringkas, ada lagi butiran dia yang mungkin ramai yang tak sangka akan saya papar nanti. Sambil2 tu bole la pegi fahami kat arkib utusan, mylivingwall.com dan www.1malaysia.com.my. Baru korang tau nanti yang DS Anuar tu rupa2nya pencilok idea.

Tunggu yeeee!!

Tiada ulasan: